Ludzie spędzają nawet jedną trzecią swojego życia śpiąc, a jednak funkcja snu wciąż pozostaje tematem intensywnej debaty.
Chociaż dowody popierają rolę snu w procesach przyswajania wiedzy czy pamięci i innych funkcjach ośrodkowego układu nerwowego to jednocześnie prospektywne badania epidemiologiczne wykazały, że niewystarczająca ilość snu może zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych, w tym insulinooporności, otyłości i cukrzycy typu 2.
Zgodnie z dowodami epidemiologicznymi, dobrze kontrolowane badania laboratoryjne na zdrowych dorosłych wykazały, że powtarzające się częściowe pozbawienie snu ma niekorzystne skutki dla ogólnoustrojowej wrażliwości na insulinę i tolerancji glukozy, co dalej popiera hipotezę, że sen może być ważny dla metabolizmu organizmu na poziomie komórkowym. Wykazano bowiem, że ograniczenie snu prowadzi do stanu insulinooporności w ludzkich adipocytach, czyli komórkach tłuszczowych. Długoterminowe skrócenie snu poniżej 7 godzin może zatem zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych i w konsekwencji nasilać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Opracowane na podstawie: https://doi.org/10.7326/0003-4819-157-8-201210160-00005.